zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Nieuwsarchief van de NET-groep dit zijn de artikelen vanaf 2018
(Klik hier voor artikelen van 2010 tot 2015)
(Klik hier voor artikelen van 2015 tot 2018)

 

Heb je wel kanker…want je ziet er zo goed uit en je bent niet kaal!

Steeds opnieuw zien wij als NET-groep nieuwe folders met plaatjes van patiënten met een kaal hoofd, gemaakt door instanties die zich bezig houden met kanker. Aan de ene kant begrijpelijk, want een deel van de mensen met kanker krijgt medicatie waarvan het haar kan uitvallen. Maar een steeds groter deel van de mensen met kanker wordt niet kaal. Zij gebruiken medicatie die allerlei bijwerkingen heeft, maar geen kaalheid.

Door die plaatjes op folders hebben o.a. patiënten met NET regelmatig last van de pijnlijke opmerkingen uit hun sociale omgeving, zoals: “Heb je wel kanker want je bent niet kaal?”
Ja, je hebt dus wel degelijk kanker en ja, soms zie je er gelukkig nog heel goed en blozend uit (o.a. van de flushes van het carcinoidsyndroom). Het is erg pijnlijk als mensen twijfelen of je wel kanker hebt omdat je er goed uitziet en al je haar nog hebt.

Eerder maakten we over dit onderwerp een korte film met Etje Verhagen, psycholoog en lid Raad van Advies NET-groep. Misschien staan er in de film handige tips hoe je kunt omgaan met dergelijke opmerkingen. Zie de film HIER

En laten we hopen dat andere instanties die folders maken over kanker, ook rekening gaan houden met het feit dat een kaal hoofd voor veel patiënten geen realiteit is bij kanker. Dus dat andere plaatjes gepaster zijn als de folder ook bedoeld is voor NET-patiënten.

Tweets

Deze serie tweets in de foto is van 12 & 13 maart 2018
Veel dank aan iedereen die reageerde op onze tweets

Kankerspoken: een prachtige website

Kankerspoken is een prachtige website voor kinderen & jongeren van wie een (groot)ouder kanker heeft.
Kijk voor meer informatie op www.kankerspoken.nl

“Draai niet om de dood heen”, boek Frederiek Weeda

Mooie uitzending van Nieuwsuur gisteren (9 maart 2018) over het nieuwe boek van Frederiek Weeda dat volgende week uitkomt.
Zou hij veel pijn lijden? En hoe moest ze hem verzorgen? Frederiek Weeda had heel veel vragen toen haar man, Menno Steketee, een paar jaar geleden werd ontslagen uit het ziekenhuis. Hij had darmkanker met diverse uitzaaiingen en zou niet meer beter worden. Geen enkele behandeling had nog zin. "Ik miste de informatie om enigszins grip te krijgen op het leven. Wat komt er allemaal kijken bij een sterfproces? Het is allemaal zo eng en nieuw." Ze vindt het verbazingwekkend dat ze niet beter werd geïnformeerd. "Als je thuis gaat bevallen, krijg je heel veel informatie. Maar als je thuis sterft, krijg je niets." Ook online kon ze niet veel informatie vinden.
Nieuwsuur uitzending

Zie ook de voorpublicatie in NRC over het boek van Frederiek Weeda
Toen haar man uit het ziekenhuis werd ontslagen en thuis zou gaan overlijden, had Frederiek Weeda graag praktische tips gekregen. Nu heeft ze die zelf opgesteld.
Voorpublicatie in NRC

Bibian Mentel op de Paralympische Spelen in #Pyeongchang

Artikel Volkskrant
9 keer kanker, 5 longoperaties, 74 bestralingen, en toch haalt Bibian Mentel weer goud
Maandag haalde Bibian Mentel op de Paralympische Spelen in Pyeongchang - net als vier jaar geleden in Sotsji - goud op het onderdeel snowboardcross. Maar honderd procent fit was ze niet, dankzij tientallen bestralingen tegen die steeds maar terugkomende kanker.
Volkskrant: Door: Jeroen Visser 11 maart 2018
https://www.volkskrant.nl/…/paralympisch-snowboarder-bibi…/…

“Negen Levens”
Mooie documentaire over paralympisch atlete Bibian Mentel. Een verslag van vier jaar hoogte- en dieptepunten op weg naar de Paralympische Spelen van Pyeongchang.
https://www.npo.nl/bibian-mentel-negen-levens/…/POW_03749995

ENETS-congres 2018, kort verslag

Afgelopen week waren we in Barcelona voor het ENETS-congres dat jaarlijks plaatsvindt. Tijdens dit congres wordt de stand van zaken rond NET en NEC belicht. We waren er op de 2 belangrijkste dagen; de post graduete course, waar in volgelvlucht de huidige stand van zaken wordt belicht en op de 1e congres dag. Er gebeuren veel dingen en er loopt veel onderzoek maar er was dit keer niet veel nieuws te melden, geen grote doorbraken, geen nieuwe behandelingen. In Nederland ben je nog steeds heel erg goed af als patiënt.
We spraken met artsen en onderzoekers om te checken of hetgeen wat wij dachten klopte. Die gesprekken bij de koffie en in de eetpauzes waren informatief en bevestigden wat wij uit de congresinformatie haalden.

Van veel nieuw onderzoek wat nu internationaal loopt (en waar Nederland ook aan meedoet) worden de uitslagen pas rond 2020-2023 bekend. In Nederland kun je aan diverse trials (wetenschappelijke studies) meedoen en die staan ook vermeld op de NET-groep website.
Maar kijk gewoon eens naar de foto’s die we maakten en op twitter hebben gezet. Alle info op de bijgaande foto’s zijn in het Engels, onze tweets zijn echter in het Nederlands.
https://twitter.com/NETKanker/media

Houd verder in gedachten:
Veel studies (trials) zijn geen nieuwe studies. Vaak zijn het herhaal studies; dat wil zeggen dat in het nieuwe onderzoek gekeken wordt of de gegevens uit een eerder onderzoek naar een behandeling/medicijn herhaald kunnen worden en om te kijken of de uitkomst van de gegevens dan nog steeds hetzelfde is.
Daarnaast lopen in de kenniscentra in Nederland verzamelstudies. Dat wil zeggen dat één medicijn getest wordt in diverse soorten kanker. Zo lopen er op dit moment in alle kenniscentra studies naar immunotherapie. Aan die studies kunnen naast darmkanker, long-, borst- en andere kankersoorten ook mensen meedoen die NET of NEC hebben. Dat zijn dus geen specifieke studies voor NET of NEC maar er kunnen dan wel een aantal mensen met NET of NEC meedoen. Dat zijn de voordelen als je in een kenniscentrum wordt behandeld, dat je dan soms kunt meedoen in algemene trials voor kanker.

Zie meer informatie over trials het eerder gepubliceerde stuk op Facebook
Je kunt ditzelfde stuk ook vinden in het nieuwsarchief op de website “Informatie over trials”

Een super lieve brief van Ineke van Oost, NET-patiënt

Dan weet je weer waarvoor je het doet met elkaar; met patiënten, naasten en (verpleegkundig) specialisten

NET-/NEC kanker ontstaat, net als stenen in het verborgene. Gevormd door de natuur. Met holtes en uitstulpingen door regen, storm en wind, kou en warmte. Er worden deuken geslagen, in de ziel van jezelf en de geliefden om je heen. De NET-groep herkende de klachten en kon, voor zover toen bekend, antwoorden geven. Herkenning en erkenning. Het mooie is: de protocollen breiden zich uit.
Er kwam een informatiestroom opgang over het veelkoppig monster, NET/NEC, op een eenvoudig toegankelijke manier.

Het was een opluchting de diagnose te horen; er kwam een eind aan de mis-diagnoses en bijbehorende foutieve behandelingen.
Ik leerde hoe anderen met hun ziekteproces omgingen.
Ik koos ervoor om uiteindelijk, na alle de behandelingen, naar een overgave toe te groeien en te blijven zoeken naar dingen om te doen die wel mogelijk zijn. Voor mezelf en de omgeving prettig,”je blijft benaderbaar”, zo wordt me verteld.

Alle goeds voor de NET-groep. Jullie zijn dapper, wijs en doortastend, dank daarvoor.
Ineke van Oost

Immunotherapie

Immunotherapie is geen wondermiddel. Niet iedereen kan deze therapie aan (zoals mensen die medicijnen gebruiken vanwege afstoting na transplantatie), daarnaast kan het medicijn ook bijwerkingen geven. Daarom is het goed dat er steeds meer wordt onderzocht bij wie dit middel zal aanslaan zodat mensen niet onnodig medicijnen krijgen die geen effect hebben op de kanker.
Zie hier een filmpje met uitleg wat immunotherapie is

In de onderste video legt medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek uit dat op dit moment de huidige immunotherapie slechts bij een deel van de patiënten aanslaat, dus dat het van belang is om goed te kijken wie er positief reageert op deze medicijnen en wie niet. Dat is niet alleen gunstig vanwege de kosten maar vooral ook voor de patiënt. Tenslotte geeft deze therapie -net als veel andere kankertherapieën- bij een deel van de mensen nare bijwerkingen. Als je de medicatie krijgt terwijl het niet werkt, is dat een grote teleurstelling. Daarom wordt er gezocht naar informatie en tests die kunnen voorspellen of een medicijn zal aanslaan.
Video van Een Vandaag over medicijnen en budget

Zeldzaam maar niet alleen

Woensdag 28 februari aanstaande is het internationaal Rare Disease Day (Zeldzame Ziekten Dag)
Ongeveer één miljoen Nederlanders, ongeveer 6 procent van de bevolking, heeft te maken met een zeldzame aandoening. De diagnosetijd van zeldzame aandoeningen is gemiddeld 24 maanden. Veel mensen met NET kanker wachten vaak nog langer op een juiste diagnose. In de tussentijd hebben mensen medische klachten, een slechte kwaliteit van leven, zij worden niet begrepen door artsen en hun sociale omgeving en relaties staan zwaar onder druk.
En als de diagnose dan eindelijk gesteld wordt, is er in veel gevallen geen genezende behandeling mogelijk. Daarom is aandacht voor zeldzame ziekten van groot belang.

Help je medepatiënten en hun naasten en verspreidt dit bericht opdat er bij medici eerder een lampje gaat branden dat niet alles wat onverklaard is tussen de oren zit maar een zeldzame ziekte kan zijn.
De film die jaarlijks gemaakt wordt voormeer awareness

Privacy waarschuwing medische apps

Let op welke apps je installeert op je telefoon etc.
Dit is een verontrustend verhaal. Hoe mijn privacy geschonden werd door een medische app
Frederieke Hegger, RTLZ, 22 februari 2018

‘Altijd bang dat die ziekte terugkomt’

Ex-kankerpatiënten kunnen verlamd worden door de angst dat de ziekte terugkomt
„Kom er in godsnaam voor uit” schrijft Manouk van Egmond in de NRC, van 16 februari 2018

Informatie over trials

Informatie vergaren over trials, medicijnen en bijwerkingen via internet.
Februari 2018: De nET-groep ontving een vraag over trials en medische nieuwtjes. Hier informatie en een aantal tips over het zoeken naar informatie op het internet.

Hoe verloopt een trial
Allereerst is het van belang om te weten hoe trials verlopen en wat fase 1, 2 of 3 trials betekenen. Daarin zitten namelijk het belangrijke verschil. Zie onze website pagina over trials en een korte uitleg wat de terminologie betekent die je tegenkomt bij trials. Onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker

Trials over de wereld
Helaas kunnen wij niet alle trials publiceren die overal ter wereld plaats vinden want dit gaat echt om honderden trials. Daarnaast zijn lang niet alle trials relevant. Maar als je behoefte hebt om alle trials zelf te zoeken en te kijken of er een is waar jij mogelijk voor in aanmerking kan komen, kijk dan op de website: Clinicaltrials.gov

Trials in Nederland op de NET-groep website
Als het gaat om trials in Nederland voor bijvoorbeeld NET en NEC, dan mag niet zomaar alles gepubliceerd worden op een website. Als artsen of farmaceuten trial-informatie aan ons toespelen met de vraag om publicatie dan zijn zij zwaar in overtreding. Het vragen om toestemming voor publicatie is een officieel proces omdat er in Nederland zeer strenge regelgeving is dat er geen reclame gemaakt mag worden voor trials.
Artsen kunnen via de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) in hun eigen ziekenhuis toestemming vragen om een trial bij de NET-groep op de website te mogen vermelden. Dat is een speciale procedure en vergt extra tijd van artsen.
Op de website van de NET-groep tref je belangrijke trials voor NET en NEC in Nederland. Lopende trials voor NET & NEC

6 Podcasts NET-groep in 2018
We hopen dat de podcasts die we dit jaar gaan maken bijdragen aan het nieuws dat patiënten en naasten zoeken over NET & NEC (zie het Facebookbericht van 4 februari 2018).

EMA
EMA (European Medicines Agency) is de Europese variant van de Amerikaanse FDA (Food and Drugs Administration). Bij EMA komen medicijnen voor allerlei aandoeningen langs die farmaceuten op de Europese markt wil brengen.
Trials voor nieuwe medicijnen die nog niet op de markt zijn, worden gemeld en aangevraagd bij EMA en dan worden partijen zoals medici en patiënten gevraagd om te adviseren in hoeverre een medicijn geschikt lijkt voor de markt voor een bepaalde doelgroep. Ook de NET-groep wordt hier regelmatig voor geraadpleegd. Het gaat dus niet altijd om een eindoordeel maar ook om het onderzoekstadium ervoor.
Als de EMA een medicijn toelaat voor de Europese (dus ook Nederlandse) markt wil dat NIET zeggen dat het medicijn vergoed wordt en dus voor iedereen verkrijgbaar is. Het betekent slechts dat het medicijn officieel op de Europese markt gebracht mag worden omdat het werkzaam en veilig genoeg geacht wordt.
Als het medicijn op de Europese markt gebracht wordt, ontbrandt daarna meestal een strijd om het ook op de Nederlandse markt te vergoeden binnen het zorgverzekeringspakket (een strijd van soms jaren).
Zie hier de EMA website: EMA.Europe.eu

CBG
Een belangrijke website is van het CBG
Deze website is van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en is in het Nederlands. Hier vindt je allerhande informatie over medicijnen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met de levering van medicijnen of als er een vervuild medicijn op de markt blijkt te zijn. Het is zeker de moeite waard om de website eens te bezoeken: GBG.MEB.nl

LAREB
Bij het LAREB tref je informatie over bijwerkingen van medicijnen. Je kunt ook zelf melding maken van bijwerkingen die bijvoorbeeld niet in de bijsluiter staan vermeld.
Lareb.nl

Mijn Medicijn
Hier kunnen mensen zelf ervaringen met medicijnen delen. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen kun je doorgeven. (let op, dit is een privacy gevoelige website, als deze gehackt wordt ligt je informatie op straat)
Mijnmedicijn.nl

PubMed
Als je meer wil weten over artikelen en wetenschap onder andere over kanker en trials kun je via PubMed (on)betaalde artikelen en abstracts vinden.
PubMed.gov

Google Scholar meldingen
Heb je na al deze informatie nog meer behoefte aan informatie over neuro-endocriene kanker (NET en NEC) of over medicijnen en trials, dan kun je bij Google Scholar een meldingsaanvraag doen voor een bepaald trefwoord. Zo heb ik een trefwoord ‘neuroendocrine tumor’ en ontvang ik bijna dagelijks bericht in mijn mailbox over gemiddeld 3-10 items, zoals; trials en publicaties.
De meeste zaken kun je niet volledig lezen, want op de publicaties zitten prijzen van gemiddeld 35 dollar per artikel. Je ziet dus alleen de ‘abstracts’ van een artikel/publicatie.

Is dat allemaal echt interessant?
Nee, vaak niet. Slechts een paar keer per jaar zit er een pareltje bij waar ik graag meer over wil weten. Het vergt enorm veel leeswerk maar vooral ook veel kennis om zin en onzin van elkaar te scheiden. Maar als je honger naar informatie erg groot is, dan is het één van de dingen die je kunt doen om nieuws te vergaren.
Alle meldingen over “neuroendocrine tumors” wereldwijd zijn overigens in het Engels.
Zie voor meer informatie over Google Scholar deze wikipagina

We vragen je hulp bij het maken van een nieuwe folder

De NET-groep wil een korte folder maken voor nieuwe patiënten en hun naasten. In die folder vertellen we in het kort wat informatie over NET & NEC en hoe je zo snel mogelijk betrouwbare informatie kunt vinden. We willen er graag een paar ervaringen van patiënten & naasten inzetten met uitleg waarom de informatie van de NET-groep voor hen van belang was.
Zou je ons willen helpen met een paar korte zinnen die antwoord geven op de vragen in de foto?
Je kunt de antwoorden onder deze post schrijven of via de mail (info@net-kanker.nl) aan ons sturen. Alvast veel dank voor het meedenken en je informatie!
- Waarom vind jij de NET-groep van belang?
- Wat heb je van ons, je medepatiënten en hun naasten geleerd?
- Waarom zouden nieuwe patiënten en hun naasten naar onze website moeten kijken?
- Door wat voelde jij je het meest gesteund toen je de diagnose kreeg?

Tip bij afspraak voor scannen en bloedprikken

Vandaag moest ik voor scannen en bloedafname naar het ziekenhuis. Als je eerst onder de scan gaat en daarna bloedprikken, dan kan in het Antoni van Leeuwenhoek het infuus blijven zitten. Zo hoef je maar 1x geprikt te worden. Dit kan in andere ziekenhuizen vaak ook.
Maar ik vond het prettig dat deze mededeling in de kleedkamer van de scan was geplakt. Ik ben het namelijk al zo vaak vergeten te vragen waardoor ik onnodig 2x achter elkaar geprikt moest worden. Dit printje op de foto was dus een goede herinnering waardoor ik vandaag maar 1x geprikt hoefde te worden.

Volgorde van onderzoek
Helaas kan dit niet als je eerst moet bloedprikken en daarna pas gaat scannen. Het infuus kan alleen blijven zitten als je eerst gaat scannen en daarna pas bloedprikken. Ik vroeg een laborant waar dat mee te maken had. Hij legde mij uit dat dit te maken heeft met bevoegdheden die de verschillende medewerkers hebben. De medewerkers die bij de bloedafname prikken, hebben bij de bloedafname niet de bevoegdheid om een infuus aan te leggen. Zij nemen daar in principe alleen bloed af. De medewerkers bij het scannen hebben wel een bevoegdheid om een infuus aan te leggen.
Dus als de volgorde van scannen en bloedafname niet uitmaakt voor het onderzoek, vraag er dan eens naar als je in de scan moet waarbij een infuus wordt aangelegd. Ook dit soort kleine dingen horen bij de ‘kwaliteit van leven’ als je patiënt bent. Tenslotte word je vaak genoeg geprikt.

Vragen en tips voor het bestuur van de NET-groep?

Stuur je vragen en opmerkingen aan het bestuur van de NET-groep dan behandelen we deze in de eerstvolgende bestuursvergadering op 1 maart 2018.
Mocht je punten hebben voor de bestuursvergadering (en die je eventueel zelf wil komen toelichten) stuur dan voor 28 februari as. een mail naar de NET-groep: info@net-kanker.nl

De NET-groep gaat podcasten

Op #WereldKankerDag presenteren we jullie graag het eerste plan dat de NET-groep dit jaar gaat uitvoeren.
Komend jaar gaan we ongeveer zes podcasts opnemen. Dat is een uitzending op geluidsband waarin vragen van mensen met NET & NEC en van hun naasten door (medisch) specialisten kunnen worden beantwoord. De NET-groep gaat in diverse ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van NET en NEC op bezoek, en zal daar medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en andere hulpverleners vragen voorleggen én deze specialisten laten praten over de laatste nieuwtjes over de zorg rond NET en NEC kanker. Van te voren kun je ons de vragen voorleggen die wij in de opname aan deze specialisten kunnen stellen.

De opname (geluidsband) van deze gesprekken komen op de website en zijn op ieder tijdstip te beluisteren. Ruim van te voren zullen we o.a. hier op facebook aankondigen met wie we spreken, zodat je gericht vragen kunt stellen.


De eerste podcast hopen we al begin april te kunnen maken.

We kunnen dit plan uitvoeren dankzij alle giften die de NET-groep eind vorig jaar ontving en die we hier op Facebook al hebben vermeld.

Artikel over Facebook en rouwen om een dierbare

Interessant artikel in de NRC van eind januari 2018 over hoe Facebook sommige mensen helpt om te rouwen na het verlies van een dierbare.

Uit het artikel: "Rouwdeskundige Daan Westerink noemt Facebook een modern middel voor een eeuwenoud gebruik. „Het zijn de bidprentjes van nu. Je laat er de buitenwereld mee zien: ik mis hem of haar nog steeds.”

Op het eind van het stuk staan een aantal tips over hoe Facebook omgaat met de pagina's van overleden mensen.
Lees het artikel hier: ‘Ik ben niet gek, hij leest dit niet’

Informatieve site tegen hacken

Laat je niet Hack maken!
Een vreemde woordspeling, maar wel een hele nuttige site. Met tips over hoe je veilig kunt internetten. Wat voor wachtwoorden kies je, wanneer open je een bijlage en wat is een phising-mail. Perfect voor beginners, maar ook gevorderde internetters kunnen er nog wat leren.

De site is gemaakt met hulp van een groep professionele hackers en is verder onafhankelijk en gratis.


Laatjeniethackmaken.nl/

Nieuwe film over Merkelcel Carcinoom

De nieuwe voorlichtingsfilm over MerkelCel Carcinoom (MCC) staat online. Veel dank aan dr. Alexander van Akkooi, oncologisch chirurg en dr. Margot Tesselaar, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek voor de heldere uitleg over de behandelingen.

MerkelCel Carcinoom is een neuro-endocriene kanker die ontstaat op of onder de huid. Het is een snelgroeiende NEC, die bij tijdige herkenning en snelle actie tot behandeling kansen heeft tot genezing. In ongeveer 20% van de gevallen is een genezende behandeling niet meer mogelijk.

De film is ook toegevoegd aan de pagina met films over NEC: Films over NEC
En de informatiepagina over MMC: Merkelcel tumoren

Veranderingen op Facebook

Misschien heb je er de afgelopen dagen al iets over gehoord in het nieuws: Facebook gaat veranderen. Kort gezegd gaan ze de berichten van je vrienden voorrang geven op de berichten van bedrijven.

Dat heeft gevolgen voor de berichten van de NET-groep. Wij zijn immers volgens Facebook een 'bedrijf' en geen 'vriend'. Dat betekent dat onze berichten minder vaak of minder hoog in je tijdlijn komen te staan.

Wat als je de berichten van de NET-groep wel wilt blijven zien?
1) Facebook leert van jouw gedrag en past je tijdlijn daarop aan. Dus als je regelmatig reageert op onze posts of ze een like geeft, dan is de kans groot dat je onze berichten gewoon blijft zien. 2) Je kunt de instellingen zelf handmatig aanpassen. Ga naar 'instellingen' rechtsboven en kies daar 'instellingen van het nieuwsoverzicht'.** Hier kun je aanvinken van welke bedrijfspagina's je berichten wil blijven zien (of niet wil zien).
Uitgebreidere instructies vind je hier: Meer controle over je Facebook nieuwsoverzicht

Verandert er iets voor de besloten groepen?
Nee, berichten uit de besloten groepen blijven juist hoog in je tijdlijn, want Facebook ziet dat als contact tussen vrienden. Je hoeft dus in dit geval niets te doen.


**Misschien zie je deze optie nog niet in je instellingen-menu, want Facebook gaat dit geleidelijk aanpassen. Het kan dus nog even duren voor je deze optie ziet.

Sporten en kanker

Informatie over fysiotherapie bij kanker. Sporten is niet het eerste waar je aan denkt als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Maar in beweging blijven voor en na behandeling of operatie heeft wel zin! Lees er meer over op de site van Onconet: Onconet.nu

Artikel over creatieve therapie

Interessante post van het Antoni van Leeuwenhoek over creatieve therapie en hoe dat bij kan dragen aan een betere kwaliteit van leven.
Lees het artikel hier: ‘Ons vak lijkt zweverig, maar is juist concreet’

Informatie over WES: Whole Exome Sequencing

Goede informatie en filmpjes van UMC Utrecht over WES: Whole Exome Sequencing. Daarbij wordt DNA onderzocht op alle (bekende) genetische aandoeningen. Wanneer wel of niet zo'n onderzoek doen? En, hoe verloopt zo'n onderzoek precies? Lees er alles over via deze link: WES: Whole Exome Sequencing

 

     
facebooklogog you tube Neuro Endocrine Tumoren Twitter logo